2014. április 29., kedd

A Békés Megyei Könyvtár bibliofil kiadványai 1

Bibliofil kiadványok a Békés Megyei Könyvtárban



1952. március 9-én alakult az ország első megyei könyvtára, Lipták Pál (1922-2007) igazgató vezetésével. A könyvtári hálózati rendszer szervezésében elévülhetetlen érdemei voltak Lipták Pál munkásságának.
 Művészi attitűdje, gondolkodásmódja, előrelátása, a valódi értéklátása jelentősen hozzájárult, Békéscsabán, Békés megyében, de az országban is a modern, haladó könyvtári gondolkodáshoz, a használói rendszer kialakításához. Minden, amit tett, amit alkotott, amit létrehozott az Olvasó érdekeit szolgálta, abban az időben hirdette a nyitott és szabad gondolkodást, amikor még a mindennapi életet szigorú, időnként kérlelhetetlen szabályok uralták. Lipták Pál nevéhez köthető a hazai szabadpolcos kölcsönzési rendszer bevezetése az 50-es, 60-as években, a gyermekrészlegek, a zenei részlegek kialakítása. Hirdette mindezt az Olvasóvá „nevelés” hőskorában, abban a korban, amikor meghatározottak voltak ízlések és olvasmányok.


Fénykép
A Békés Megyei Könyvtár főbejárata

 Belegondolva, a könyvtárszakma alappillérei kerültek bebetonozásra általa: számos tanulmány, cikk, írás, irodalom született a gyermekek és az olvasás fontosságáról, és abban is egyetérthetünk, hogy ma már senki sem kérdőjelezné meg a szabadpolcos kölcsönzést, amit még az akkori könyvtárosok maguk is kétkedve fogadtak. Lipták Pál olyan utat mutatott, ami meghatározta hosszú évtizedeken át a szűkebb és tágabb könyvtári környezetet és könyvtári szolgáltatásokat. A Békés Megyei Könyvtár az irodalmi és művészi életben is előkelő helyet, rangot vívott ki magának, ami legfőképpen talán Lipták Pálnak volt köszönhető. Irodalom és művészet: olyan harmóniában talált egymásra, mint ahogyan a megbúvó erdei patak talál magának utat a felszínre.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése